Cara Nak Buat Pes Cili Kering Tahan Lama

Last nak tabur ikan bilis pun sedap. PETUA CILI KISAR TAHAN LAMA DAN TIDAK BERKULAT Kak nad memang akan buat pes cili kering untuk memudahkan kerja memasak.


Petua Mudah Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Tanpa Berkulat Tidak Lengkap Rasanya Dapur Kalau Tiada Cili Boleh Dikat Natural Food Coloring Chilli Paste Food

Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulatOk jom saya nak share bagaimana cara nak buat stok cili kisar yang tahan 3 bulan.

. Kalau kering sangat tambah air sikit je. Cili keringBawang putihAir tapis. Dah sejuk sikit boleh tapis dan kisar macam tu je.

Do share your result after you try this recipe. Contoh saya masak sotong sambal ni guna cili kisar ni la. Berpeluh ketiak nak habiskan gunting sepaket cili kering.

CARA MASAK KUAH ROJAK HOMEMADE. Botol kanan Bawang merah bawang putih bawang besar cili kering. Cili kering 2 labu bawang putih.

100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas. Masalah utama pes cili kering kisar ni cepat basi. Sebenarnya mudah sangat nak buat cili boh yang awesome dan tahan lama.

2 sudu tepung ubi bancuh dengan air. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tu. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender.

Bila dah ada cili kisar macam nih nak buat lauk jenis sambal masak kicap rendang pelbagai jenis mee bihun kuey teow goreng semua jadi mudah. Contoh kalau nak buat nasi goreng just tumis lauk dulu pastu masukan pes dan pecahkan telur selepas itu masukan sayur garam dan nasi. Potong 2 cili kering dan rebus.

_Last but not least dont. Kemudian toskan tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih. Dekat sini saya sharekan caranya.

Tapi bila buat stok cili kisar banyak-banyak cili kisar akan cepat. Cara ini boleh buatkan cili kisar korang jadi tahan lebih lama. Sukatan dalam 14 cawan.

Boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Puan Roazura Bahari ini. Lagi satu additional tips kalau korang nak pes cili tahan lama semasa korang blend cili tu masukkan bawang putih dalam cili kisar sebab bawang putih bertindak sebagai anti kulat. Ni Tim kongsikan cara CEPAT dan RINGKAS nak buat stok cili boh.

Kemudian boleh tambah cili kering tu lagi dan lagi sampai siap. Pes tak tahan lama berbanding hanya masukkan bawang putih sahaja. Tangan pun pijar lepas tu.

Bila simpan lama sedikit dalam peti sejuk mesti cepat basi dan kadang-kala masam sikit. Jadi sekali buat memang sekali banyak. Hai semua dalam entry kali ni ummi nak ajar cara buat pes masakan yang tahan lama tanpa bahan pengawet dan dijamin tak akan berkulat rosak atau busukwajib simpan di freezer dlm beg plastik zip lockmmg tahan berbulan bulan lasenang memudahkan kerja mak2 yang sibuk bkerja jom try inilah jalan penyelesaiannya.

Thanks for watching this video. Mungkin ada sorang dua yang masih tak tau. Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet.

I sebelum kak feena simpan cili merah dan cili hijau di dalam peti ais kak feena akan cabut tangkainya terlebih dahulu. Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat. Gunakan air tapisan semasa merebus cili kering dan bawang putih ini.

Korang agak-agak je berapa banyak nak guna asal boleh dikisar okay. Apabila cili dah lembut toskan semua cili dan bawang putih di dalam periuk tadi. Rebus cili kering hingga mendidih.

Simpan udang dalam bekas tertutup. 10 tangkai cili kering rebus dan kisar. Tak payahlah nak ulang-alik ke pasar setiap 2-3 hari Perasan tak walaupun sayuran dah disimpan dalam peti sejuk ia masih boleh menjadi layu dan kurang segar walaupun hanya selepas beberapa hari.

Ianya juga kurang pedas. Kadang-kadang sampai sebulan masih elok tak berkulat. Pastikan untuk selalu menutup wadahnya.

Kisar halus dengan minyak selepas itu tumis sampai pes. Cara yang paling mudah dan jimat masa. Petua Supaya Cili Kisar Tahan Lama Tidak Berkulat Sebulan Lebih Pun Masih Elok.

Dont forget to LIKE COMMENT SHARE this video. 20 minit pun siap semua sekali. Bagi anda yang memang hantu rojak cubalah resipi ni.

Kalau ada tetamu buat kejutan. Sedikit belacan beli online DISINI. Nak tahu caranya jom tengok resipi dan cara buat pes cili kering tahan lama ni.

Tanpa perlu gunting cili kering terlebih dahulu. Tak kisah nak guna minyak masak jenis apa pun yang pasti jangan guna air. Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut.

Sebenarnya nak hasilkan cili kisar yang tahan lama sehingga 3 bulan tak berkulat untuk dijadikan stok ada caranya. Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais. Ini jer yang selalu kak nad akan buat.

Jadi untuk dapatkan pes cili kering tahan lama. Cili kisar nih boleh tahan selama 1 Bulan dan tidak berbau. Cili kering pilih yang gemuk pendek tak pedas kalau suka pedas ambil yang kerinting Air panas mendidih saya panaskan guna cerek elektrik je senang Garam kasar.

Cara-cara membuat bawang merah. Cara Buat Cili Boh Cili Kisar Power Dirumah Yang Tahan Lama Youtube Ayuh buat ayam masak cili kering untuk makan tengah hari ini. Tak perlu nak kisar cili kering setiap kali nak masak.

Cili kena masak balik hingga bawang dan cili serasi betul-betul masak serta pekat. Cara ini sangat berkesan kerana anda tak perlukan gunting dan tak perlu nak pegang cili tangan pun tak la pijar. Potong cili kering buang biji dan kupas bawang putih cuci bersih.

Tak perlu basuh lagi sebab tadi ia dah dicuci bersih. Masak dengan air yang dah di tapis juga sampai mendidih dan boleh tutup api. Kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama.

Seterusnya rebus cili kering bersama bawang putih sampai cili menjadi lembut. Bawang merah dimayang dan dipotong besar 2 versi Bawang putih dimayang Lada besar 1 biji dimayang Cili padi 3 biji dimayang Cili kering 10 tangkai dipotong kecil-kecil Daun kari. Boleh tahan tiga bulan uollz.

8 Petua Simpan Stok Bahan Dapur Agar Tahan Lebih Lama. Tidak dinafikan buat siap-siap pes cili kering sangat memudahkan kerja bila nak masak ayam masak merah sambal udang dan macam-macam lagi. Ini cara saya blend cili kering tahan lama.

Selepas rebus sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar. Masukkan dalam tupperware dan bila dah sejuk baru simpan dalam peti ais. Buat banyak-banyak dan simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.

Nak makan ceduk je. Ni Umi Watie kongsikan resipi pes cili kering tahan lama. Blender menggunakan air tapis.

Cara buat aiskrim sumi adalah seperti berikut. Okay ni dia tips untuk buat cili kisar jadi tahan lebih lama korang boleh kisar cili kering menggunakan minyak masak. Kalau nak masukkan bawang besar selepas di blend.

Paling remeh dan leceh sekali bila nak buat stok cili boh ialah nak gunting cili kering satu-satu. Ini saya nak kongsikan resepi cili boh yang simple untuk dicuba di rumah.


Pin On Resepi


Mudah Guna Food Processor Buang Biji Lada Kering Takyah Gunting Satu Satu Mingguan Wanita Food Processor Recipes Cooking Tips Cooking


Rasa Kongsikan Resipi Pes Nasi Ayam Hasil Air Tangan Saudara Paan Selamat Yang Dijamin Sedap Rugi Kalau Tak Cuba Homemade Malay Food Food


Buat Siap Siap 6 Pes Ni Confirm Nak Masak Apa Pun Sekejap Siap Aku Okay Food Cooking Recipes Homemade

No comments for "Cara Nak Buat Pes Cili Kering Tahan Lama"